Hurra for kvinnedagen og odelsjenter!

Mange lurer på om vi trenger kvinnedagen i 2017. Hvertfall for oss som er jenter i landbruket, så er det en kjempeviktig dag å feire! Jada, det er 43 år siden jenter fikk odelsrett på lik linje med gutta. Men senest i 2011 var kun en av åtte bønder i Oppland, kvinner.

Da jeg var 14 år var bonde det siste jeg skulle bli. Så fant jeg på og begynne på naturbrukslinja i Gausdal, og skulle plutselig ta over gården likevel! Det er ca 10 år siden jeg starta der. Og herregud så mye rart jeg har fått høre, når jeg sier til folk at jeg skal ta over hjemgården. Det første jeg ofte får høre er "-ja, du må finne deg en staut kar da!" Jaha? Jeg liker staute mannfolk altså, men jeg har jo lyst til å klare jobben min sjøl. Om jeg skulle ha blitt hvilken som helst annen bedriftsleder så hadde jeg ikke blitt møtt med samme kommentaren. Her om dagen overhørte jeg en gardbruker som fikk et latteranfall da han hørte om ei dame i nabobygda som brøyta gardsplassen sin sjøl med traktor. Skal sies at han var over 60 for å si det sånn... Problemet er når kvinnelige bondespirer hele tiden får høre slike små, diskrimenerende, sårende kommentarer om sitt eget kjønn hele tida, så er det altså ikke veldig rart at det er så få kvinnelige bønder. Hvis jeg hadde tatt til meg alt det folk har sagt til meg opp gjennom om å bli gardbruker, så hadde jeg definitivt blitt noe helt annet.

Som dere veit, så har jeg vært ganske engasjert i landbrukspolitikk en stund, og det har blitt noen møter med garva bønder opp i gjennom. Jeg opplever (veldig bra) at folk tar meg på alvor i politiske diskusjoner. Men når det kommer til pausene i disse møtene, så er jeg plutselig alene. For da begynner mennene å prate om traktorer og sprøyting og rundballepressing, og plutselig så er det som om jeg ikke eksisterer lenger. I starten så synes jeg det var veldig rart å bli behandla som luft. Nå vet jeg at det er en hersketeknikk. Og nå har jeg gått så mange år på landbruksskole, at nå pleier jeg å bryte inn i samtalen med noen tekniske kunnskaper så de blir bare stående og måpe... Hehe.

Landbruket trenger ALLE som vil bli bønder og matprodusenter, kvinner og menn, små og store, over hele landet. Da må vi, vi som er i landbruket, slutte å dømme folk etter hvilket kjønn de har. De som er bønder må også ta med jentene ut i traktoren, ut på jordet og inn i siloen. Kanskje trenger vi jenter et lite spark bak når vi er små. Men jeg synes traktoren blir hausa veldig opp, at liksom DET er den største utfordringen for jenter, hvor god du er til å kjøre traktor!? Bondeyrket handler om så mye mer, du må ha kunnskap om alt i fra regnskap og dyrehelse, til planter og teknikk. Hva du har mellom beina bestemmer ikke hvor flink du blir. Traktoren ble IKKE oppfunnet for gutter, den ble oppfunnet for å gjøre jordarbeidet raskere og mer effektivt. Husk på det neste gang noen spør om du kjører traktor.

Mitt råd til jenter som har lyst til å ta over gård er, gå på landbruksskole! Her lærer du masse ting du kan briefe med ovenfor de store gutta. Ikke minst så treffer du andre jenter med samme interesse. Det er godt å ha senere i livet også. :)

Kunne skrevet masse mer om dette temaet, og det opptar meg veldig. Vi jenter er da minst like flinke som gutta💪 Happy kvinnedag!

Tagg farmgrilpower-bildene dine med #budeieopprør2017!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits