Innholdsrik uke

Har hatt ei spennende og lærerik uke! Mandag hadde vi møte i infogruppa i NSF. I januar ble jeg valgt til styremedlem i Norges Sosiale Forum, som er en organisasjon med over 60 ulike medlemsorganisasjoner! NSF arrangerer Globaliseringskonferansen annethvert år. Skal fortelle mer om NSF i et eget blogginnlegg, det er kjempespennende arbeid å være med på, og ikke minst bli kjent med så mange andre bra organisasjoner.

Tirsdag hadde vi forelesning på Blæstad om alternative energikilder.

Onsdag var jeg på Tynset i Østerdalen for å holde foredrag for Senterungdommen. Problemstillingen min var om det var noen framtid for landbruksnæringa i Norge. Konklusjonen ble ja! Det var kjempemorro å se og snakke med så mange unge som var interessert i distrikts- og landbrukspolitikk.

Også fikk jeg den mest kreative innledergava jeg noen har fått. Rosa påskeegg, med ikke fullt så rosa innhold... Kan nevne alt fra Hello Kitty kinderegg og kjærlighet på pinne, til gulrotfrø og plastikkversjoner av ku, gris, sau, hest og høne, hehe :)

På torsdag var jeg invitert til rovdyrdebatt på Lillehammer! Utgangspunktet var noen studenter fra Høgskolen skulle skrive en oppgave i faget "bærekraftige samfunn".

Jeg limer inn det jeg fikk i forkant:
"Utgangspunktet for oppgaven er en av teoriene i eksamenspensum, nemlig Habermas sin ?Diskursetikk?. Han sier at «Etiske spørsmål er ikke noe som kan løses av den enkelte. De skal og må løses i fellesskap?. Han sier videre at ved den riktige formen for dialog kan alle konflikter løses, det er kun et spørsmål om tid.

Dette ønsker vi å teste ved hjelp av Rovdyrdebatten, da dette i våre øyne er en særdeles komplisert og vanskelig debatt. Det er mye følelser, sinne, mange parter og så videre. ? Altså en konflikt det skal godt gjøres å løse."

I tillegg til meg, som representerte sauebonden, var det en biolog med, en politiker fra Miljøpartiet de Grønne og en fra Bygdeungdomslaget.

Vi var samla rundt et bord der vi først presenterte oss og vårt standpunkt i rovviltpolitikken, før vi diskuterte mer konkrete ting, som forebyggende tiltak, erstatningsordninger, miljø, den etiske siden av konflikten, naturvern, behov for økt matproduksjon også videre.

Fokuset på møtet var jo å ha en dialog og om mulig komme fram til en konklusjon. Så vi kasta nok ikke fram våre mest ekstreme synspunkt til hverandre (for eksempel så unnlot jeg å nevne at jeg mener at ulven ikke hører hjemme i Norge). Jeg vet ikke om vi kom fram til en løsning, men det var hvertfall den mest saklige og interessante rovdyrdiskusjonen jeg har vært med på noen gang! Jeg har vært på møter der rovvilt har vært tema, der folk nesten har begynt å slåss og hvertfall ikke snakket med hverandre på vei ut igjen. Jeg synes det var spennende å høre den andre sidas argumenter for å ha rovdyr, og det var fint å oppleve noen fra naturvernsida som tok meg som sauebonde på alvor og hørte på mine argumenter. Rovdyrdebatten er ofte usaklig, kunnskapsløs og den inneholder mye følelser, så dette møtet var en positiv overaskelse for meg.

Vi ble hvertfall enige om at det er storsamfunnet som må betale for kostnadene ved å ha rovdyr.

I helga har jeg vært på jobb, og i dag har jeg forberedt meg på neste uke. Forelesning på Blæstad i morgen, før resten av uka skal tilbringes i Oslo med fokus på jordbruksforhandlingene, skal blant annet på fylkesledermøte og styremøte i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Siden klokka er så mye så har vel i praksis den nye uka starta. Ønsker alle som følger med ei fin uke! :)

Therese

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits