Oppgitt odelsjente!

Som den optimisten jeg er, var jeg innstilt på å gi den nye landbruksministeren Sylvi Listhaug fra FrP en real sjanse til å vise hva hun og regjeringen vil med norsk landbruk. Den nye regjeringen har ikke styrt skuta lenge, men de har definitivt tydeliggjort hvor skuta skal gå hen de neste fire åra. Og det er IKKE en kurs som kommer til å øke den norske sjølforsyningsgraden av mat.

1.De har sagt nei til at grisebønder skal få betalt for å slutte (en løsning næringa har kommet fram til etter flere år med overproduksjon av svinekjøtt). En løsning som bøndene finansierer sjøl gjennom omsetningsavgiften.

2.De blåblå har også sagt at de vil reise til EU og redusere ostetollen (som vil knuse den norske mjølkeproduksjonen som foregår i distriktene). Hadde det ført til bedre utvalg av oster i butikken, kunne jeg greid å se den andre sida saken. Men en redusering av ostetollen gjør ikke det. Utvalget av billige industrioster derimot, som blir brukt på Grandiosaen og i storkjøkken, den blir nok bedre. Den industriosten er norske mjølkebønder avhengige av å få produsere, for å bli kvitt bulkmjølka. Den utgjør grunnsteinen i norsk mjølkeproduksjon. Forstå det den som kan.

3. Og kanskje det verste; de sier ja til å bygge ned flere tusen mål med den aller beste matjorda vi har. Den matjorda som er aller mest fruktbar og er aller best i stand til å dyrke matkorn til mennesker. 1 milliard mennesker i verden sulter og befolkningen i verden øker dramatisk, samtidig som klimaendringene vil endre forutesetningen for matproduksjon verden over. Jeg mener at Norge har en rett og en plikt til å produsere mat til vår egen befolkning, når man ser på hvordan situasjonen er globalt.

Jeg blir litt målløs. Det er lenge siden jeg bestemte meg for å bli bonde og ta over gården etter foreldrene mine. Og jeg veit at Norge er et demokrati og at vi faktisk har valgt de som nå sitter og bestemmer hva som skal skje med matjorda, og med landbruket vårt. Jeg skal bli bonde uansett, fordi at jeg elsker den jobben som snart skal bli levebrødet mitt. Men for å kunne gjøre det, er jeg avhengig av en statsråd og ei regjering som har trua på det jeg og norske bønder rundt omkring i hele landet, driver med. Jeg har sagt det til noen, at jeg har ei liste et sted. På den lista står de som får lov til å kjøpe mat av meg, den dagen Norge ikke får kjøpt mat på verdensmarkedet, eller en annen matkrise inntreffer. Den lista begynner å innsnevre seg.På denne lenka kan du se episodene av Status Norge og "Bondelandet", en serie som gikk på NRK i fjor høst. Episode nummer 2 handler om kornbonden Svein og det aktuelle Dæhli-jordet som Ikea har lagt sin elsk på. (Jeg er forresten med i episode 3:)

http://tv.nrk.no/serie/status-norge/mdsp12000812/sesong-3/episode-2

15 kommentarer

Johannes H. Sekse

26.11.2013 kl.10:38

Til oppgitt odelsjente som ikkje har gitt opp!

Flott innlegg, grundig, sakleg og godt underbygt! Det er slike som deg som gjer at eg har tru på framtida, trass i det politske regimeskiftet. Stå på!!

kristineanita

26.11.2013 kl.19:30

Veldig bra blogg, Therese! Du får det sagt.

Som Johannes skriver over meg her, det er sånne som deg som gjør at sånne som meg beholder motet oppe, og skal fortsette å ha ei tru på framtida som gårdbruker i dette landet. Ha ei fin uke. Håper det går bra med deg.

- Kristine Storå

Reidar Konglevoll

26.11.2013 kl.22:49

Dette var bra skrive !! Har delt med alle mine fjesbokvenner!! Det einaste som nyttar er at FOLK FLEST begynner å bry seg !!

jonas

26.11.2013 kl.23:08

Er helt enig med deg Therese. Flink til å stå på du for landbruket i Norge og for å få beholde landbruket i hele landet. Så syns det er vi bønder selv som får straffen pga ei regjering som vil gå egne veier uten tenke konsekvenser. Kortsiktig politikk!. Tar et eksempel nå innen skogbruket nå: regjeringen vil ha økt satsing på fornybar energi og bioenergi. Men likevel fjærner de tilskudd ordningen til "heltrehugging" og "groting" og de dekker driftskostnadene. noe som vil si at det ikke er økonomi i å produsere flis til feks fjernvarmeanlegg. Ser fram til den dagen politikerne fryser pga det ikke er å få tak i flis til fjærnvarmeanlegget i Oslo!

Ola Dunk

27.11.2013 kl.12:33

For alle andre enn bøndene vil det nok oppleves som en morsom argumentasjon du har.

Punkt 1: I alle andre deler av verden fører en overproduksjon til reduserte priser som kommer forbrukerene til gode, og kommer prisene på et nivå som ikke er holdbart for produsent så må de minst lønnsomme finne noe annet å holde på med. Det er et marked som reuglerer seg selv, mens bøndende forventer å få betalt før de gidder å tilpasse seg etterspørselen.

2. Vi har en vanvittig overproduksjon av melk og at den skal beskyttes med tollmurer er helt idiotisk, også det at skattepengene våre skal gå til å gi utlendinger subsidiert ost. Her bør melkeproduksjon kuttes drastisk, du beskriver situasjonen bedre enn du nok hadde tenkt når du kaller det å "bli kvitt". Melkeproduksjon må reduseres betraktelig.

3. Mange i verden sulter, men det har ingenting med at matjord blir bygd ned i Norge. Å bruke det til korn er i hvertfall idioti. Norsk korn er av en så dårlig kvalitet av størstedelen av det kun egner seg til dyrefor. Det er en stor grad av overproduksjon av korn i verden, hvorav det meste av overproduksjonen blir destruet fordi det er altfor kostbart å transportere det til de som sulter.

Argumenter gjerne for bondens rett til videre eksistens i Norge, men kom i det minste med noe fornuftig. Jeg kjøper gjerne lokalt produsert mat selv om den koster litt ekstra, men da er det fordi det er av bedre kavlitet enn industrimaten.

27.11.2013 kl.12:45

1.nei til og få penger for og slutte? ja dere fikk jo støtte for og begynne med gris, nå skal dere faen meg ha penger for og kutte overproduksjon. hadde kjøttet v?ert av en slik kvalitet som dere sier det er, så ville det v?rt enkelt og elsportere,"eksotisk norsk"

Men de er ikke mulig.legg ned, det gikk ikke, det må andre bedrift eiere si.

2.ostetollen skal settes ned til det nivå den var knapt et år siden, norsk ost ble ikke gruset da, og vil ikke bli det nå heller.Ost er ikke bare pris var det en bonde som sa, tenk over den utrykket selv.

3.bygge ned matjord, ? nå tar du litt i, poenget er at dagens bønder må få lov til og bli større, ikke õdvendigvis mindre matjord.Men Der er jeg 100% med dere. Jord må holdes i hevd, det er forsikring som alt annet, det er kjipt og betale, men gud så glade vi er når ulykken er der.

Til slutt, hvorofr er dere så redde for og tenke nytt. Rødgrønne har klappet dere lenge nok. Sett deg ned og tenk nytt, når man tvinges til forandring, komme det ofte veldig smarte og fornuftige ideer frem. Totalt sett så er det et lands regjering og sørge for og holde jord i hevd, men tullball politikk får dere ikke støtte for. Penger for og slutte med gris? Herregud, lag et bedre produkt da, så spiser vi gjerne mer gris.

Thomas B

27.11.2013 kl.13:54

Skjerpings! Det er Jarlsberg på Grandiosaen.

Ole

27.11.2013 kl.20:09

Det er et meget bra innlegg du har her Therese! I tillegg er jeg vel enig i grunn alt du har skrevet her. Selv om norsk melkeprod. fungerte før den omstridte ostetollen skjønner jeg ikke hvorfor det skal endres på det når dagens løsning fungerer!!!! Norsk ost er skjermet i større grad og utvalget av oster for spesielt interesserte har økt. Vinn-vinn-situasjon kalles det. Ifølge norsk media er EU mer eller mindre forbannet over denne tollen. Særlig, at det norske ostemarkedet er så viktig at de gidder å bruke mye energi på det. Enten har norsk media overdrevet saken eller så er EU-s politikere mindre smarte. EU er og, som Norge interessert i å skjerme matproduksjon innad, og hva har EU gjort da, jo de har tollmurer de også.

At det blir eksportert lite eller intet norsk svinekjøtt går mye på at her i Norge er vi ikke stolte nok av vår egen matproduksjon, og har for liten interesse av å markedsføre den som verdens beste, og da blir det ikke aktuelt. Norsk olje og gass blir markedsført som den beste og er delvis grunnen til at Norge er verdens neste største eksportør av olje og gass. Det betyr ikke at olje og gass som ikke kommer fra Norge er noe dårligere. Norsk laks blir markedsført som verdens beste og er delvis grunnen til at Norge eksporterer laks til hele verden, og Norge er stolte av produktet sitt. For Danmark er svineproduksjon vel så viktig som olje er for Norge og Danmark markedsfører dansk svin som verdens beste...og ja de eksporterer gris til hele verden. Jeg har smakt dansk svin, den norske svin er minst like god. Men i Danmark bryr de seg langt mindre om dyrevelferd. De har jo f.eks lov til å fiksere purkene 24/7, mens her i Norge skal ei purke kun fikseres dersom ho er urolig i forbindelse med fôring av hennes egne unger. Det finnes sikkert svinebønder i Danmark som fortsatt setter ring i nesa på grisen og (for at grisen ikke skal grave i stykker bakken ved oppstalling utdendørs. Med ring i nesa blir de såre i trynet og blir tvunget til å avslutte for de, et særdeles viktig adferdsbehov). Ved oppstalling innendørs skal grisene tilbys rote/gravemateriale (høy, vedkubbe, en ball, aviser e.l. Kom heller ikke å fortell at det smaksmessig er bedre mat på et "italiensk" eller "fransk" kjøkken kontra et "norskt", men de er stolte av råvarene og tradisjonene sine.

I mange år har det vært "tradisjon" å bygge ned norsk matjord. Det er synd, men noe av det minst lønnsomme du kan gjøre med matjord er å produsere mat på den. Menneskets viktigste behov som må pleies hver eneste dag, som verdens i underskudd på. Det er jo latterlig. Norge reduserer sin egen matproduksjon, og tilsvarende mengde må importeres, og Listhaug kan sikkert smile på sin måte når ho drar maten ut av kjeften på sultne unger, rundt omkring i hele verden!!!!!!!!!

Norge har en matjord med en helt eksepsjonell kvalitet, og den burde vært forbeholdt matproduksjon. Den mengden korn som kan produsere på 100 mål/dekar i USA kan produseres på 10 mål/dekar her i Norge, slå den!!! Men amerikansk blir fortsatt markedsført som noe en viktig næring som er unik for seg med meget høy kvalitet, bl.a fordi de er stolte av det. Istedenfor å bygge ned matjorda, hogg ned skog i stedet. I Norge har vi så mye skog at vi klarer ikke bli kvitt den. På landsbasis tar ikke Norge engang ut skog som tilsvarer den årlige tilveksten. Norge er i underskudd på matjord, da burde det være naturlig å la den være i fred.

Vi er ikke i underskudd på mat her i Norge, så lenge vi kan importere mat. Hadde Norge utnyttet arealene sine i den grad det hadde vært mulig, kunne Norge i langt større grad vært selvforsynte på mat. Da tar Norge i bruk langt mer av andre egenskaper utover matproduksjon: Hindre at Norge gror igjen, holde liv i norske distrikter og redusere fraflytting og mer sysselsetting. Per i dag er det ca 50 000 bønder i Norge som igjen direkte sysselsetter ca 200 000 mennesker (meieriansatte, lastebilsjåfører, veterinærer, slakteriansatte, m.fl. I tillegg har en inndirekte sysselsetting som kommer i tillegg til direkte sysselsatte: forskere, lærere, levrandør av TINES lastebiler, de som skal tegne logoen til TINE på lastebilen, selgere, landbrukspolitikere etc etc etc....).

Norsk mat er verdens beste, spis den:DDDDDDDDDDDDDDDDD

erling

27.11.2013 kl.20:17

Mye mas om at vi trenger mer mat (og matjord), men mye av det du skriver er jo relatert til overproduksjon... ? Hvilken mat er det verden trenger mer av fra Norge...?

Kristian

27.11.2013 kl.21:57

Hvor mange ganger har vi opplevd at bøndene har fått betaling for å slutte med griseproduksjon? Det er ikke få,og hvorfor skal noen som driv næring få fortsette med dette tullet? Det samme har vi gjort med melk,og hvorfor skal oversjøiske land få billig subsidiert norsk ost produsert av overskuddsmelk? Hvorfor kjører bønder rundt i traktorer til millioner på gårdsbruk som er minimale i forhold til store bruk ute i Europa? Hadde bruka i Ukraina hatt tilsvarende på sine vidder hadde de produsert billig mat til hele Europa,men der er maskinparken minimal!

Knut Stian Olsen

28.11.2013 kl.00:27

Hvem er Therese Rudi???

Børre Aursnes

28.11.2013 kl.07:39

Jeg driver med innovativ IKT. Jan jeg få samme betingelser som bønder? Støtte når jeg selger for lite? Støtte til investeringer? Støtte til å avslutte et produkt? Nei, jeg får ikke det. Men som selvstendig næringsdrivende bonde vil du få det. Hvorfor er du mer verdt enn jeg? Vi er begge næringsdrivende.

Rune Kvernmo

28.11.2013 kl.11:41

Flott innlegg, og helt obligatorisk med alle hatinnleggene som følger når noen tør å forsvare landbruket. Har du lagt merke til at ingen av disse folka kan å skrive? Har vel noe med mental kapasitet å gjøre!

Espen K. Antonsen

29.11.2013 kl.12:58

For at man som bonde i et i-land som norge skal kunne klare seg fremover med den utviklingen vi ser globalt. Så burde norske bønder gjøre noen tiltak for å spinne videre på den globale utviklingen innen matproduksjon. Irritasjonen ligger i det at vi kjøper inn grunnmatvarer ifra utlandet for å kompensere det som vi selv produserer for lite av. Men hvorfor kan ikke da norske bønder leie jord på andre steder der det er sommer omtrent året rundt og sørge for å tette igjen importsluket og da styrke sin egen posisjon her i norge ved å på denne måten konkurere ut andre importører.

17.12.2013 kl.15:50

trenger du en som kan kjøre traktor?

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits