Bedre utvalg i matbutikken

Var innom p Rema1000 i dag, den billigste av de billigste. Jeg er student, men likevel er det sjelden jeg handler der. Og siden jeg kjrer forbi Rema1000 hver dag p vei til skolen, s lurer du sikkert p hvorfor jeg ikke handler der, nr det bde er billig og bra med utvalg. Stort utvalg i sjokolade, billig l og ferdiglasagne hvert fall. Og meterlange frysere fylt av Rema1000?s egne merkevarer. Noen ganger produsert av Gilde til en lavere pris, men ogs ofte importert fra et eller annet land jeg ikke kjenner. Og hvis man studerer innholdslista s florerer det med for meg ukjente e-stoffer. La oss ta kyllingfiletene til Rema1000 som et eksempel. ?Kylling blandet med 10 % saltlake for gjre den saftigere?. Joda, absolutt en ny vri p et allerede mye spist produkt. Den nye landbruks- og matministeren Sylvi Listhaug utalte etter mtet med blant annet Rema-Reitan denne uka at to av de viktigste sakene for henne som ny landbruksminister er f ned matvareprisene og bedre utvalget.
I gr var det sstera mi sin tur til handle middag til hybelen (vi bor sammen). Hun kom hjem med en grnn Kiwi-karbonadedeig. Spurte henne om hva det der var for noe, siden jeg liker kjpe Gilde-produkter. Da vet jeg hva jeg fr og hvor det kommer fra. Men de hadde ikke Gilde-kjttdeig. Og den samme erfaringa har jeg. For et par uker siden kunne jeg ikke finne biff fra Gilde p Rimi i Ringebu som er en butikk av gjennomsnittlig stor strrelse. Hva jeg derimot kunne finne var biff fra ?utvalgte grder i Nord-Europa?, lam fra Afrika og diverse EMV-produkter fra Matmesteren. N foretrekker jeg kjtt jeg vet hva er, s det ble handling p Mega denne gangen. Litt dyrere for en student, men bedre utvalg.
Forrige helg tenkte jeg invitere noen venner p en bedre middag av lam. Siden familien min har fjset fylt med sau, pleier vi ta lammeslakt i retur fra slakteriet, men denne gangen hadde vi ikke tatt igjen noen enda. S jeg reiste optimistisk til Vlebrua som er handelssenteret i Ringebu for finne lammekjtt. Der er det tre store matbutikker, s hadde stor tro p finne det jeg lette etter selv om det var en lrdag ettermiddag. P Rimi fant jeg ferdiglagde ?lammeburgere?, p Mega hadde de noen lammeribber fra Hallingskarvet og p Kiwi fant jeg ikke noe. S det ble biff av norsk storfe den helga. Og akevitt, siden jeg hadde vrt p polet fr jeg fikk tak i kjttet...
Det er ingen tvil om at Listhaug har en stor jobb framfor seg med bedre utvalget i norske matbutikker. Nr en ikke kan finne lammekjtt p butikken i hgsesongen for slakting, mens de mange variantene av ferdigpizzaer lager grimaser opp mot deg fra frysedisken, er det noe feil. Frst og fremst s er det underdekning p lammekjtt i Norge, s at jeg ikke fant lammebiff var kanskje ikke s rart. At det er underdekning p den varen som Norge kanskje har aller best forutsetning for produsere, br Listhaug som landbruksminister gjre noe med. For vre spesifikk s trenger sauenringa bedre lnnsomhet, frre rovvilt og strre satsing p de sm og mellomstore brukene. Norge har et stort potensiale i ke matproduksjonen basert p norske ressurser og ikke minst mangfoldet i produktene du kan finne i butikkene. Og forbrukeren vil ha mat de vet hvor kommer fra. De vil ogs vite at det er produsert p en bra mte med hensyn til bonden, dyra og miljet. Men bonden som matprodusent er avhengig av ei god inntekt i grunn. Dette kan den nye landbruks- og matministeren gjre noe med. For hvis Sylvi Listhaug tror at bedre utvalg i First Price-produkter vil si strre matmangfold, tar hun feil.

Therese Rudi

(Gjestekommentar trykket i Nationen i november)

3 kommentarer

Keths!

21.11.2013 kl.13:45

Bare innom for nske deg flott torsdag! Ikke lenge til helg n :D

kristineanita

26.11.2013 kl.19:34

Gode poeng, det er ganske drlig utvalg p de fleste butikker nr det kommer til norskproduserte varer p norske ressurser, utenom butikkens egne merkevarer.. Jeg er selv student, men betaler gladelig noen kroner ekstra for vite hva jeg fr nr jeg skal spise!

rikkemyhrehagen

28.11.2013 kl.21:34

Kjenner meg veldig godt igjen i dette her!! Jeg kjpte den nye kjttdeigen p kiwi en gang, rett og slett fordi jeg hadde drlig tid. Det smakte skikkelig dritt, til og med nr den var brukt i lasagne. Endte med at vi kasta hele greia. Nestegang jeg var p kiwi og handlet spurte jeg hva i alle dager det der var, og fikk beskjed om at det var Gilde, bare i ny forpakning i samarbeid med kiwi. Det str riktignok stemplet et lite gildemerke i grtt nede i et hjrne, men likheten stopper nok der. Skikkelig drlig at man m lete for finne god norsk mat med kvalitet i Norge!!

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits