Bedre utvalg i matbutikken

Var innom på Rema1000 i dag, den billigste av de billigste. Jeg er student, men likevel er det sjelden jeg handler der. Og siden jeg kjører forbi Rema1000 hver dag på vei til skolen, så lurer du sikkert på hvorfor jeg ikke handler der, når det både er billig og bra med utvalg. Stort utvalg i sjokolade, billig øl og ferdiglasagne hvert fall. Og meterlange frysere fylt av Rema1000?s egne merkevarer. Noen ganger produsert av Gilde til en lavere pris, men også ofte importert fra et eller annet land jeg ikke kjenner. Og hvis man studerer innholdslista så florerer det med for meg ukjente e-stoffer. La oss ta kyllingfiletene til Rema1000 som et eksempel. ?Kylling blandet med 10 % saltlake for å gjøre den saftigere?. Joda, absolutt en ny vri på et allerede mye spist produkt. Den nye landbruks- og matministeren Sylvi Listhaug utalte etter møtet med blant annet Rema-Reitan denne uka at to av de viktigste sakene for henne som ny landbruksminister er å få ned matvareprisene og bedre utvalget.
I går var det søstera mi sin tur til å handle middag til hybelen (vi bor sammen). Hun kom hjem med en grønn Kiwi-karbonadedeig. Spurte henne om hva det der var for noe, siden jeg liker å kjøpe Gilde-produkter. Da vet jeg hva jeg får og hvor det kommer fra. Men de hadde ikke Gilde-kjøttdeig. Og den samme erfaringa har jeg. For et par uker siden kunne jeg ikke finne biff fra Gilde på Rimi i Ringebu som er en butikk av gjennomsnittlig stor størrelse. Hva jeg derimot kunne finne var biff fra ?utvalgte gårder i Nord-Europa?, lam fra Afrika og diverse EMV-produkter fra Matmesteren. Nå foretrekker jeg kjøtt jeg vet hva er, så det ble handling på Mega denne gangen. Litt dyrere for en student, men bedre utvalg.
Forrige helg tenkte jeg å invitere noen venner på en bedre middag av lam. Siden familien min har fjøset fylt med sau, pleier vi å ta lammeslakt i retur fra slakteriet, men denne gangen hadde vi ikke tatt igjen noen enda. Så jeg reiste optimistisk til Vålebrua som er handelssenteret i Ringebu for å finne lammekjøtt. Der er det tre store matbutikker, så hadde stor tro på å finne det jeg lette etter selv om det var en lørdag ettermiddag. På Rimi fant jeg ferdiglagde ?lammeburgere?, på Mega hadde de noen lammeribber fra Hallingskarvet og på Kiwi fant jeg ikke noe. Så det ble biff av norsk storfe den helga. Og akevitt, siden jeg hadde vært på polet før jeg fikk tak i kjøttet...
Det er ingen tvil om at Listhaug har en stor jobb framfor seg med å bedre utvalget i norske matbutikker. Når en ikke kan finne lammekjøtt på butikken i høgsesongen for slakting, mens de mange variantene av ferdigpizzaer lager grimaser opp mot deg fra frysedisken, er det noe feil. Først og fremst så er det underdekning på lammekjøtt i Norge, så at jeg ikke fant lammebiff var kanskje ikke så rart. At det er underdekning på den varen som Norge kanskje har aller best forutsetning for å produsere, bør Listhaug som landbruksminister gjøre noe med. For å være spesifikk så trenger sauenæringa bedre lønnsomhet, færre rovvilt og større satsing på de små og mellomstore brukene. Norge har et stort potensiale i å øke matproduksjonen basert på norske ressurser og ikke minst mangfoldet i produktene du kan finne i butikkene. Og forbrukeren vil ha mat de vet hvor kommer fra. De vil også vite at det er produsert på en bra måte med hensyn til bonden, dyra og miljøet. Men bonden som matprodusent er avhengig av ei god inntekt i grunn. Dette kan den nye landbruks- og matministeren gjøre noe med. For hvis Sylvi Listhaug tror at bedre utvalg i First Price-produkter vil si større matmangfold, tar hun feil.

Therese Rudi

(Gjestekommentar trykket i Nationen i november)

3 kommentarer

Keths!

21.11.2013 kl.13:45

Bare innom for å ønske deg flott torsdag! Ikke lenge til helg nå :D

kristineanita

26.11.2013 kl.19:34

Gode poeng, det er ganske dårlig utvalg på de fleste butikker når det kommer til norskproduserte varer på norske ressurser, utenom butikkens egne merkevarer.. Jeg er selv student, men betaler gladelig noen kroner ekstra for å vite hva jeg får når jeg skal spise!

rikkemyhrehagen

28.11.2013 kl.21:34

Kjenner meg veldig godt igjen i dette her!! Jeg kjøpte den nye kjøttdeigen på kiwi en gang, rett og slett fordi jeg hadde dårlig tid. Det smakte skikkelig dritt, til og med når den var brukt i lasagne. Endte med at vi kasta hele greia. Nestegang jeg var på kiwi og handlet spurte jeg hva i alle dager det der var, og fikk beskjed om at det var Gilde, bare i ny forpakning i samarbeid med kiwi. Det står riktignok stemplet et lite gildemerke i grått nede i et hjørne, men likheten stopper nok der. Skikkelig dårlig at man må lete for å finne god norsk mat med kvalitet i Norge!!

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits