Blåmandag for ei odelsjente

 

Gjestekommentar som stod på trykk i Nationen 7.oktober

 

Så har det mange i landbruket har advart mot, slått til. Ei blåblå regjering med Høyre og FrP er en realitet. ?Avtaleinstituttet opprettholdes, og det legges vekt på forutsigbarhet og reformer som kan gi økt lønnsomhet.? Dette har partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre blitt enige om i sin samarbeidsavtale som ble offentliggjort på mandag.  Både Høyre og Frp har i midlertid ganske konkret utrykt at de ønsker større og færre enheter, som i følge dem vil være mere effektive enn nå. FrPs finanspolitiske talsperson Kjetil Solvik-Olsen sa i et intervju med Nationen i vinter at det ikke trenger å være en mjølkebonde ?i hver dal?. Svein Flåtten fra Høyre har sagt på flere møter dette året at de minste brukene vil bli borte med deres politikk. Sjøl er jeg odelsjente til et gardsbruk i Ringebu i Gudbrandsdalen, der sau er hovedproduksjonen. Det er lenge siden jeg bestemte meg for å bli bonde og ingen regjering, uansett farge, kan endre på det. Men de blå har sagt at de vil ?slippe bonden fri?, gjøre jordbruket mindre avhengig av statlige overføringer og åpne for mer import. Med den politikken blir det ikke igjen mange bønder i bygda mi. Matproduksjonen vil sentraliseres rundt de beste jordbruksområdene, mens importen av soya fra Brasil kommer til å øke enda mer. Butikkhyllene vil i større grad fylles opp av importert industrimat. Og at maten blir billigere er jo noe mange gleder seg over, spesielt Trygve Hegnar. Men hva med kvaliteten? I dag har vi billig norsk mat av god kvalitet lett tilgjengelig i butikken. Billig fordi at staten er med og subsidierer norske bønder. Baksida av billig mat-trenden er derimot at lammekjøtt blir fraktet fra andre sida av jordkloden, importkyllingen fra USA går gjennom et klorbad før den havner på tallerkenen vår og ferdiglasagnen kan vise seg å inneholde både det ene og det andre, mens landet vårt gror igjen.  Dette skjer jo til en viss grad også i dag. Det norske distriktslandbruket kan ende med å bli en nisjeproduksjon om ikke skuta snus snart. For min egen del velger jeg derimot å ikke se mørkt på framtida riktig enda. Erna og Siv skal få en reell sjanse til å vise hva de vil med norsk landbruk, sjøl om jeg er innstilt på at vi i næringa kanskje må på besøk noen ganger for å gi litt voksenopplæring i hvorfor akkurat norsk landbruk bør styrkes. Jeg velger å tro at den norske forbrukeren også i framtida vil ha den trygge og gode maten som jeg og andre bønder produserer. Norsk lammekjøtt produsert på utmarksbeite i Rondane vil ikke gå av moten. Nettopp fordi det er så godt, men også fordi at jeg som produsent ikke driver i større skala enn at jeg kjenner hele verdikjeden fra jord til bord. Nå vil det være de bøndene som er best til å tilpasse seg som vil overleve. Kanskje norsk landbruk vil oppleve en todeling, der noen få produserer volum og flere vil produsere lokalmat eller nisjer. Akkurat nå har vi i midlertid ikke noe annet valg enn å bli enda flinkere bønder og utnytte de ressursene vi har enda bedre. De som bare er halvveis interessert i faget sitt blir de første til å forsvinne hvis skuta skal gå enda raskere med feil kurs. Jeg vil drive med landbruk så lenge jeg kan, fordi at jeg elsker det yrket som snart skal bli mitt levebrød. Forskjellen i framtida er at de som vil ha den kvalitetsvaren som jeg produserer, må betale det det er verdt. Fordi at staten kommer kanskje ikke til å subsidiere forbrukeren med billig norsk mat lenger. Imens får vi drive voksenopplæring som best vi kan.

 

Therese Rudi

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Therese

Therese

26, Ringebu

Uredd odelsejente, soon to be sauebonde i Gudbrandsdalen! Snapchat: thereserui E-post: thrudi@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits